Overigemenu

longfysiotherapie (revalidatie)

Voor wie is longrevalidatie

Longrevalidatie is voor mensen met een longziekte (zoals COPD en/of astma),die klachten ervaren als benauwdheid, vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid bij inspanning en overmatige slijmvorming.

Maar ook voor mensen die last hebben van hyperventilatie, mensen die klachten ervaren als kortademigheid of benauwdheid bij ademhalen zonder onderliggende ziekte of mensen die de ademhaling moeilijk onder controle krijgen, of dit nu in rust of bij inspanning is, of toenemen in bijvoorbeeld stressvolle situaties.

 

Wat kun je verwachten van de behandelingen

Wij zullen in eerste instantie individueel met u aan de slag gaan. Na een uitgebreide inventarisatie van uw klacht en hulpvraag, zullen we een behandelplan opstellen dat gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van leven: samen zoekt u naar de beste balans tussen inspanning, adembeheersing en energiebehoud. De therapeut is hierin uw coach.

Naar behoefte en in overeenstemming met u, besteden we tijdens de behandelingen aandacht aan het volgende:

> Voorlichting

> Ademhaling

> Ontspanning

> Verbeteren van spierkracht en uithoudingsvermogen

> Ademhalingsspiertraining

> Makkelijker ophoesten van slijm

> Zoeken naar gezonde leefstijl

> Vergroten vertrouwen in het lichaam

> Ontdekken van mogelijkheden

Er is, indien gewenst en afhankelijk van de hulpvraag,de mogelijkheid om aansluitend een beweegprogramma te volgen.

Een actieve leefstijl handhaven door eventueel te sporten en/of begeleid door een fysiotherapeut in een beweeg- of revalidatieprogramma is belangrijk bij aandoeningen als COPD en astma, omdat u door beweging uw conditie op peil houdt. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en u voelt zich minder benauwd na inspanning. Ook hebben spieren die getraind worden geleidelijk minder zuurstof nodig, dit zorgt dat u minder benauwd wordt. Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Aangesloten bij netwerk

Voor longrevalidatie bij longziekten of andere problemen met de ademhaling, kunt u binnen Corpus Vitae terecht bij Lonneke Kegels en Micha Wolff.  Zij zijn opgeleid tot fysiotherapeutlongrevalidatie en aangesloten bij het LoRNA netwerk.

Het LoRNA is het Long Revalidatie Netwerk Amsterdam, een netwerk van aangesloten fysio- en oefentherapeuten speciaal voor de patiënt met longproblemen. LoRNA therapeuten zijn gespecialiseerd in COPD en astma.

Voor meer informatie over longziekten kijk op www.longfonds.nl.

Wat kost een fysiotherapiebehandeling en ben ik verzekerd?

Klik hier voor meer informatie


our trusted partners, thanks for your support!