Overigemenu

Dry Needling

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie, gericht op het snel deactiveren van pijnlijke triggerpoints in Myofaciale Pijn Syndromen (MPS).
Dry needling gebruikt droge steriele acupunctuurnaalden en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Door middel van een speciale techniek worden specifieke punten in de spieren aangeprikt, de pijnlijke Myofaciale Triggerpoints (MTrP), waardoor een lokale spierreactie of schok in de spier ontstaat, direct gevolgd door een ontspanning in die spier.

Het opwekken van een zo’n spierreactie is het doel van de behandeling, waarmee de viscieuse cirkel van spanning en pijn als reflex wordt doorbroken. Daardoor is een pijnlijke beperking door de spierpijn direct opgeheven en kan de spier de normale functie weer aan, zowel in rek als ook in kracht.

De behandeling van triggerpoints met de klassieke fysiotherapeutische mogelijkheden is voor het opheffen van een MPS minder effectief gebleken en vergt dit vaak meer behandelingen dan wanneer men de MTrP’s met Dry needling aanpakt.
Bij het aanprikken van een actief triggerpoint vindt de reactie direct en reflectoir plaats. Meestal geven mensen aan dat de typische uitstraling van pijn even wordt gevoeld en is hun bewegingsuitslag direct verbeterd. Soms is er een korte periode van nawerking. Dit duurt hooguit 2 dagen en daarna is de spierfunctie veel beter dan voorheen.
In die zin is dry needling een waardevolle aanvulling binnen de fysiotherapie.

 

our trusted partners, thanks for your support!