Overigemenu

Echografie (MSU)

What you see is reality!

Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten. Hierdoor zijn we bij Corpus Vitae Fysiotherapie in staat diverse aandoeningen duidelijk in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking zijn op een echo zichtbaar.

Wat is het doel van echografie (MSU)?

Musculoskeletal Ultrasound biedt tegen lage kosten een non-invasieve methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens een ultrasound onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die te zien zijn.

Opleiding

Eddy de Vink en Istvan Cornelissen maken gebruik van  de echografie om (sport)aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/voet te beoordelen en de revalidatie te bewaken. Eddy de Vink en Istvan Cornelissen hebben de erkende cursus Musculo Skeletal Ultrasound (zie Enraf Nonius Echografie  en Kinecare Echografie) gevolgd en positief afgesloten met een examen.

Standaardopnamen
Echografisch onderzoek volgens de ESSR
(European Society of Musculoskeletal Radiology – www.essr.org ).

SCHOUDER STANDAARD OPNAMES
ELLEBOOG STANDAARD OPNAMES
POLS STANDAARD OPNAMES

HEUP STANDAARD OPNAMES
KNIE STANDAARD OPNAMES
ENKEL STANDAARD OPNAMES

Indicatiegebieden
voor MSU-echografie van het bewegingsapparaat

Spieren: rupturen, calcificaties, littekens
Pezen: tendinopathie / tendinose, ruptuur, (sub-)luxatie, calcificatie
Bursa: vochtcollectie, bursitis
Ligamenten: contusie, distorsie, ruptuur
Kapsel: capsulitis, ruptuur
Kraakbeen: arthrose, defect
Meniscus: ruptuur, cyste
Bot: fractuur, corpora libera
Cyste: Bakerse cyste, ganglion, synovia
Corpora libera: glas- en metaalfragmenten, splinters
Zenuw: tunnelsyndroom, neuroom

Kosten en vergoeding

Een echografie onderzoek word gecombineerd met een fysiotherapeutisch onderzoek en valt daardoor onder de aanvullende verzekering. Dus als u middels DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie, zonder verwijzing van uw huisarts)  of middels een verwijzing door huisarts of specialist, wordt het onderzoek als fysiotherapeutisch consult gedeclareerd en vergoed door uw verzekering.

Als u niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie en dus op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als een consult fysiotherapie bij u gedeclareerd.

 


Musculoskeletal Ultrasound = Affordable Knowledgeour trusted partners, thanks for your support!