elleboog (anatomie)

De elleboog is het gewricht tussen het opperarmbeen (humerus) in de bovenarm, het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna) in de onderarm. Tussen de botten onderling en tussen spieren en botten lopen vezelachtige verbindingen, te weten gewrichtsbanden en pezen. Rond het ellebooggewricht zitten veel belangrijke zenuwen die naar de onderarm en de hand lopen. De bovenarm omvat verschillende spieren: de biceps, waarmee de elleboog wordt gebogen, en de triceps, waarmee de elleboog wordt gestrekt. De elleboog kent een aantal veel voorkomende aandoeningen als de tenniselleboog, de golferselleboog en diverse breuken van de elleboog.

Enkele huiswerkoefeningen voor de elleboog

 

Het is belangrijk dat u de huiswerkoefeningen die u gekregen hebt regelmatig uitvoert.

Anatomy van de elleboog

Video: Anatomie van de Elleboog

Insert your title

Lunge zijwaarts

Stap zijwaarts met één been en buig de knie tot een rechte hoek. Het andere been blijft gestrekt. Beide armen zijn gekruist voor de borst. Herhaal dit 10 maal achter elkaar per been.

Let op: Zorg dat de knie boven de enkel blijft als de zijwaartse stap is gemaakt.

Video: Lunge Zijwaarts

Step up

Tik met de hak van één been één traptrede lager aan. Buig op het voorste been de knie tot een rechte hoek. Beide armen zijn gekruist voor de borst. Herhaal dit 10 maal achter elkaar per been.
Let op: Zorg dat de knie van het voorste been zoveel mogelijk boven de voet blijft.

Video: Step Up

Exorotatie in zijlig

Ga liggen op de goede zijde en steun op de elleboog. Buig je knieen zover dat je voeten, heupen en schouder in een lijn zijn. Draai nu je bovenste been naar buiten zover je kan zonder het bekken te kantelen. Herhaal dit 15x en doe dit 3 maal per dag.

Video: Exorotatie in zijlig

 

Heeft u vragen over de oefeningen vraag het ons!