enkelklachten (verzwikte enkel)

Het onderbeen bestaat uit twee botstukken: het scheenbeen en kuitbeen. De onderzijde van deze botstukken vormt met het eerste voetbot het bovenste spronggewricht. Het andere botstuk vormt samen met het hielbeen het onderste spronggewricht. Het onderste en bovenste spronggewricht noemen we de enkel. Aan de buitenzijde daarvan zitten drie banden – aan de binnenzijde bevindt zich één grote band. Enkelbanden zorgen voor stabiliteit van de enkel. Onder de voet bevindt zich een dikke peesplaat die de voet stabiel maakt bij het staan en lopen.

Wat is een verzwikte enkel?

Bij het verzwikken van de enkel kantelt de voet naar binnen terwijl het been belast wordt. Er komt dan een grote druk op de enkelbanden, groter dan normaal. Hierbij kunnen de enkelbanden overbelast worden, uitrekken en zelfs (deels of geheel) scheuren en kan ernstige enkelklachten geven.

Enkele huiswerkoefeningen voor de enkel

Het is belangrijk dat u de huiswerkoefeningen die u gekregen hebt regelmatig uitvoert.

Enkel Oefeningen

Stap voorwaarts met één been en buig de knie tot een rechte hoek. Het andere been wordt gebogen tot een rechte hoek. Beide armen zijn gekruist voor de borst. Herhaal dit 10 maal achter elkaar per been.

Video: Lunge Voorwaarts

Lunge zijwaarts

Stap zijwaarts met één been en buig de knie tot een rechte hoek. Het andere been blijft gestrekt. Beide armen zijn gekruist voor de borst. Herhaal dit 10 maal achter elkaar per been.

Let op: Zorg dat de knie boven de enkel blijft als de zijwaartse stap is gemaakt.

Video: Lunge Zijwaarts

Step up

Tik met de hak van één been één traptrede lager aan. Buig op het voorste been de knie tot een rechte hoek. Beide armen zijn gekruist voor de borst. Herhaal dit 10 maal achter elkaar per been.
Let op: Zorg dat de knie van het voorste been zoveel mogelijk boven de voet blijft.

Video: Step Up

Anatomie van de voet

In het volgende filmpje wordt een korte uitleg gegeven omtrent de anatomie van de voet-enkel

Video: Anatomie van de voet-enkel

 

Heeft u vragen over de oefeningen vraag het ons!