Knie Prothese

Het kniegewricht verbindt het bovenbeen met het onderbeen. Op de knie zit de knieschijf. Het kniegewricht bestaat uit een binnenste en buitenste meniscus, een binnenste en buitenste knieband en een voorste en achterste kruisband. Het kraakbeen bedekt de botuiteinden van het onderbeen, het bovenbeen en de achterzijde van de knieschijf.

ARTROSE

Bij sommigen echter, wordt de kraakbeenlaag zo slecht van kwaliteit, dat deze gaat afslijten. Deze slijtage wordt artrose genoemd. Meestal betreft het gewone slijtage op oudere leeftijd, maar soms ook op jongere leeftijd. Oorzaken van slijtage in de knie zijn ondermeer een ongeval, een botbreuk, overgewicht of een reumatische ontsteking.
Ook als uw meniscus verwijderd is, verhoogt dit de kans op versnelde slijtage.

 

———————————–

Voor verschillende gewrichts- en pees aandoeningen hebben wij speciale oefenprotocollen ontworpen.
Deze zijn gebaseerd op de reguliere fysiotherapie (KNGF Richtlijnen), uitgebreid met onze specialistische kennis opgedaan door verschillende cursussen, bezoek aan congressen en literatuurstudie.

———————————–

Wat houdt artrose (slijtage) in?

Gewrichtskraakbeen.
Tengevolge van slijtage wordt het gewrichtskraakbeen minder elastisch en droogt uit. Er komen scheurtjes in en het wordt onregelmatig. Hierdoor verliest het zijn gladheid.

Botwoekeringen.
Niet alleen het kraakbeen ondergaat veranderingen, maar ook het bot. Aan de randen van het gewrichtsoppervlak ontstaan botwoekeringen.  Hierdoor worden de fraaie gladde oppervlakten in het kniegewricht misvormd.
Er ontstaat een ruw oppervlak met vaak een stands afwijking van het onderbeen. (X-of O-beenstand).

Gewrichtskapsel.
Dit wordt dikker en stugger, waardoor het gewricht nog stijver wordt.

Kniespieren.
Doordat deze spieren niet meer normaal functioneren worden zij korter, waardoor de kracht en de omvang van deze spieren afnemen.

Klachten van een versleten kniegewricht.

Pijn.
Pijn is de belangrijkste klacht van slijtage in een kniegewricht. De pijn wordt meestal in de gehele knie gevoeld. Maar ook wel alleen aan de binnenzijde, de buitenzijde of achter de knieschijf. In het begin is er alleen pijn bij het opstaan na een periode van rust. Dit noemt men de “startpijn” (na een paar stappen wordt de pijn meestal minder). Bij toename van de slijtage kan de pijn ook in rust blijven bestaan. Men wordt dan ook ‘s nachts wakker van de pijn.

Stijfheid.
Deze wordt aanvankelijk vooral na de nachtrust gevoeld, de zogenaamde “ochtendstijfheid”. Deze stijfheid in de knie neemt geleidelijk aan toe. De patiënt krijgt problemen met het aantrekken van kousen en schoenen. Kunstjes worden verzonnen om dit toch alleen te kunnen doen.

Standsafwijking.
Er kan zich een X-of O-beenstand ontwikkelen, afhankelijk van de plaats van de slijtage. De ernst van de slijtage wordt mede vastgesteld door röntgenfoto’s en zonodig met een kijkoperatie.

Moeite met lopen.
Bij het lopen wordt men aanvankelijk geplaagd door startpijn en ochtendstijfheid. Bij ernstige slijtage loopt de patiënt voortdurend mank met pijn. Op den duur zijn de klachten zo heftig, dat bij het lopen een stok of een kruk gebruikt moet worden. De X-of O-beenstand van de knie kan een instabiel gevoel geven.

Voordelen van een operatie.

Als fysiotherapie, medicijnen, een brace of injecties niet meer afdoende zijn, is een operatie de enige oplossing. De pijn, die u voor de operatie had, zal vrijwel altijd verminderd of zelfs verdwenen zijn.
Soms is het de eerste maanden nog enigszins gevoelig, maar na 1 jaar is meer dan 90 % van de patiënten tevreden. De stijfheid van de knie verbetert weliswaar ook, maar het gewricht wordt nooit meer zo soepel als het is geweest.

Wat houdt de operatie in?

Men kan kiezen voor een halve of een totale prothese.

Halve prothese

De unicondylaire of halve knieprothese. Hier wordt alleen het aangetaste kraakbeen vervangen aan de binnenkant van de knie door een nieuwe beweegbare meniscus uit polyethyleen.
Deze heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een totale knieprothese, maar de indicaties zijn beperkt en er moet aan enkele voorwaarden voldaan zijn.

 

 

 

Totale prothese

Bij deze operatie worden de versleten uiteinden van het dijbeen en scheenbeen vervangen door metalen prothesedelen.

Daartussen komt een plastic schijfje, dat de spanning tussen de prothesedelen in stand houdt en de wrijving vermindert.
Soms is er alleen de slijtage aan binnenzijde of buitenzijde van het gewricht. In die gevallen kan volstaan worden met een “halve knieprothese”.